Var går gränsen mellan trygghet och integritet?

Ingen av oss vill leva i ett samhälle där vi är övervakade dygnets alla timmar. Att gå till affären och få sin bild tagen, eller att ha en kamera riktad mot sig när man går längs shoppinggatan kan kännas störande, och till och med lite förnedrande. Vi värnar om den personliga integriteten men samtidigt måste vi också vara medvetna om att en övervakningskamera kan innebära en stor trygghet. Vet man att det finns någon som ser en så kanske man vågar gå hem på natten? Det svåra är att hitta en balans mellan säkerhet och integritet. 

Platser där det är helt OK

Att installera en ip kamera på arbetsplatsen, eller i sitt hem, är inga som helst problem. Med hjälp av den kan du se vad som händer oavsett var du själv befinner dig. Du kan livestreama det som kameran ser, och kan därefter välja den åtgärd som passar bäst. Är det anställda som inte utför sitt jobb kan du ringa dem, och är det inbrott i ditt hem kan du ringa polis och meddela exakt var tjuvarna befinner sig. 

Diskussioner idag handlar mycket om kriminalitet och våldshandlingar som sker på öppen gata. En del hävdar att kameror kommer att få ner kriminaliteten. Vi är inte lika säkra på detta. Vi tror att det blir fler som maskerar sig, och att de kriminella söker sig till områden utan kameror. Övervakning överallt är nog inte rätt lösning, istället handlar det om att ge unga en meningsfull framtid så att de väljer bort brottslighet. 

15 Nov 2019