Välfärden behöver inte halta

Att coronapandemin slagit hårt mot våra äldre och redan sjuka är ingen hemlighet. Men vad beror det på egentligen? Är det för att det saknas utrustning för sjukhus och vårdinrättningar? Eller för att det saknas empati bland de som jobbar inom vården? 

Vi pekar inget anklagande finger på de som arbetar med sjukvård! De gör ett enormt jobb och utan dem hade det nog varit sju resor värre än det redan varit. Det är inte bland personalen vi kan lägga skulden för att våra äldre fått sätta livet till, ibland helt i onödan. Det vi skyller på är kapitalism!

Hur kan kapitalism hållas ansvarig?

Varje enskild vårdinrättning som har ett krav att gå med vinst måste prioritera. Ska man välja en ny behandlingsbänk eller laga gamla med silvertejp? Ska det finnas tillräckligt med personal så att de som jobbar kan få anständiga villkor eller ska man köra slut på sina anställda? När profiten kommer först så blir människor lidande och det gäller både de som jobbar och de som vårdas! 

Det måste till en fundamental förändring! Vi kan inte tillåta att det växer fram företag vars syfte är att fylla fickorna på riskkapitalisterna. Vi kan inte jämföra oss med länder där vård betalas med hjälp av den sjukes besparingar eller en försäkring. Här i Sverige betalar vi skatt, och den ska oavkortat gå tillbaka till våra invånare och inte hamna på ett konto i ett skatteparadis. Om högerns vinstintresse får styra är det inte sista gången vi får se mänskligt lidande.

5 Aug 2020