På ekologisk grund

Vad innebär det att ett samhälle vilar på ekologisk grund? Det är vad som kommer att hända om Vänsterpartiet får tillräckligt stort inflytande. En tanke är att allt vi behöver och som odlas ska odlas ekologiskt. Det gäller t.ex. mat och kläder. Eftersom vägen dit är lång blir nästa steg något oklar. Ska vi konsumera oss ur krisen eller ska vi avstå att konsumera så långt det går?

Ska vi påverka marknadskrafterna genom att konsumera så mycket ekologiskt vi kan så att producenterna och handeln ökar tillgången på ekologiska produkter? Det är en möjlighet. Är det bättre att krympa hela konsumtionssamhället och istället leva på sådant som redan är producerat och om möjligt återanvända och återvinna detta?

Slow food och slow fashion

En tredje väg är slow food och slow fashion. Slow food innebär att äta hemmalagad mat istället för färdigmat och laga den på regionala ingredienser istället för långväga fraktade ingredienser. Om du ska äta något fraktat ska det vara ekologiskt odlat. Ordet slow rymmer så mycket som är annorlunda från idag. Vi behöver låta grödorna växa långsamt så att de blir smakrika. Vi behöver tillaga maten långsamt så att smakerna mognar. Slutligen behöver vi äta långsamt så att vi kan njuta av maten. Sammantaget behöver vi leva långsamt.

Slow fashion innebär att vi bär kläder som är hållbara i båda avseenden. De ska vara ekologiska och belasta ekosystemet så lite som möjligt samtidigt som de har lång hållbarhet. Självklart kan de också vara snygga. Slow fashion är inte trendkänslig. Den är tidlöst vacker. Slow fashion går inte sönder, tappar inte färg och form. Den dröjer sig kvar. Vi får lov att trivas i det vi bär under lång tid.

Barnen först

Det finns redan idag butiker som är specialiserade på ett genomgående ekologiskt sortiment. Hitta dessa och välj ekologiska kläder. Viktigast av allt är att hitta ekologiska och giftfria produkter till barnen, från en ekologisk babybutik. De behöver en bra start i livet och en framtid att se fram emot. De behöver vänja sig vid god kvalitet så att de inte nöjer sig med snabba trender och ökad konsumtion. Ju snabbare konsumtion vi eftersträvar desto svårare att kunna producera allt ekologiskt.

Det finns redan idag gott om tillverkare som ligger i framkant när det gäller ekologiska barnkläder. Med tydliga signaler från samhällets invånare kan även kläder till vuxna i ökad omfattning ställas om till att bli ekologiska. Både barn och vuxna kan få uppleva slow fashion.

Ett ekologiskt och hållbart samhälle

Om vi köper ekologiska och hållbara kläder idag behöver vi inte köpa så mycket i framtiden. Då hinner jordbruket ställa om och bli ekologiskt. Det är ett viktigt steg mot det ekologiska och hållbara samhället. Köp kläder som du trivs i och vill ha på dig en längre tid.

För att få en genomgripande förändring behöver vi också föra in rättvisebegreppet. Det är inte rättvist att människor med låg lön i fattiga länder ska utföra det jobb som vi är för bekväma att utföra. Ge arbetarna skälig lön och försäkra att de har en god arbetsmiljö. Även detta finns idag. Vi har jordbruk och fabriker som är certifierade enligt Fairtrade. Där får de en lön som de kan leva på och en god arbetsmiljö fri från skadliga kemikalier. Detsamma gäller GOTS-certifierade fabriker. Välj produkter med dessa märkningar så närmar vi oss ett verkligen hållbart samhälle.

28 Jan 2020